Με κριτήρια τις θέσεις εργασίας και την ενίσχυση εξαγωγών τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου ( 03/01/2010 )

Ισχυρές φορολογικές απαλλαγές για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας αλλά και σύνδεση των επιχορηγήσεων με τη διατήρηση και αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιάσει έως το τέλος Ιανουαρίου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη με στόχο μετά και τη διαβούλευση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Η υπουργός Οικονομίας έχει ήδη προαναγγείλει τη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού πλαισίου με έμφαση στην καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η διαφοροποίηση των παρεχόμενων κινήτρων θα βασιστεί σε νέα κριτήρια και συγκεκριμένα:

  • Την προαγωγή της καινοτομίας, της εξαγωγικής δραστηριότητας και της πράσινης οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
  • Τη σύνδεση της χορηγούμενης ενίσχυσης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτός των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ, επενδύσεων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας.
  • Τον ορθολογικό σχεδιασμό του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων με εξάλειψη των παράδοξων καταστάσεων όπου επενδύσεις σε οικονομικά εύρωστους νομούς ενισχύονται με ίδια ποσοστά ή και με μεγαλύτερα σε σχέση με αδύναμους οικονομικά νομούς.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης.

Για την υλοποίηση της πολιτικής της η κ. Κατσέλη προωθεί στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία αιτήσεις υπαγωγής στον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, και εφόσον βεβαίως θα έχει επιλεγεί ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων, μια θέση «κλειδί» για την προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία παραμένει ανοιχτή, θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής των ενισχύσεων.

Υπολογίζεται ότι οι σωρευμένες αιτήσεις έχουν συνολικά προϋπολογισμό επενδύσεων 7,7 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκκρεμότητες καταβολής περίπου 350 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο μόνο για το 2009.

Αλλαγές όμως έχει προαναγγείλει η κ. Κατσέλη και για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προϋπολογισμού 1,050 δισ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό δε θα αλλάξει, όμως θα κατανεμηθεί σχεδόν ισόποσα στις δύο φάσεις στις οποίες θα συνεχισθεί πλέον το πρόγραμμα. Η πρώτη φάση έχει προϋπολογισμό μέχρι 500 εκατ. ευρώ και σε αυτήν η ένταξη των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση τα ισχύοντα κριτήρια. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, θα επιλεχθούν οι «καλύτερες και οι πιο αξιόλογες», όπως έχει πει χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που ισχύουν.

Η δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες με νέες προκηρύξεις και νέα κριτήρια, όπως η επιδότηση εργασίας (Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ).


Περισσότερα


RSS
τοhttp://www.espa.gr/_layouts/Miscellaneous/RSSFeeds.aspx?List=news&Language=el&Days=30&Items=20 δεν μπορεί να βρεθεί
τοhttp://www.makthes.gr/index.php?module=news&theme=rss δεν μπορεί να βρεθεί