Πρόγραμμα "μαμούθ" σε "πράσινες" επενδύσεις ( 18/02/2010 )

Πρόγραμμα για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε περιβαλλοντικές υποδομές και «πράσινες» επιχειρήσεις, το οποίο θα δημιουργήσει την επόμενη τριετία 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν από κοινού σήμερα οι υπουργοί κ.κ. Κατσέλη και Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας.

Όπως ανέφεραν, στόχος είναι μέχρι το 2014 να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας και να υλοποιηθούν «πράσινες» επενδύσεις 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό. Έως το 2022, συνολικά υπολογίζεται να έχουν επενδυθεί στην «πράσινη» ανάπτυξη περίπου 50 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να «τρέξει» από την ερχόμενη Δευτέρα και θα κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες:

- Βιολογικό καθαρισμό (70 εκατ. ευρώ)

- Βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες (350 εκατ. ευρώ)

- 10 μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (80 εκατ. ευρώ)

- Νέες πράσινες βιομηχανικές περιοχές - ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ)

- Δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε 10 –ήδη επιλεγμένα- νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο (560 εκατ. ευρώ).

Στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτάρκεια των νησιών σε ενέργεια, υδροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικές καλλιέργειες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ, Σάλλας, «η χώρα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε ένα νέο χώρο και πρέπει να το εκμεταλλευτεί», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα του €1,5 δισ. ως «το καλύτερο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί την τελευταία 25ετία» Ερωτηθείς για το αν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία, πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σάλλας είπε ότι «χρέος και καθήκον όλων μας είναι να ανοίξουμε τα πανιά μας, να επενδύσουμε, να δημιουργήσουνε νέες θέσεις εργασίας, να πάρουμε τα ρίσκα μας όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι». «Αν καταφέρουμε μέχρι το 2022 να έχουμε επενδύσει τα 50 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ανέβει στην 6η θέση παγκοσμίως σε πράσινες επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ», είπε ο κ. Σάλλας (πηγή: capital.gr).


Περισσότερα


RSS
τοhttp://www.espa.gr/_layouts/Miscellaneous/RSSFeeds.aspx?List=news&Language=el&Days=30&Items=20 δεν μπορεί να βρεθεί
τοhttp://www.makthes.gr/index.php?module=news&theme=rss δεν μπορεί να βρεθεί